Data publikacji: 2016-04-04
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Królowa słodyczy obchodzi swoje święto
Kategoria: Hobby
Obchodzony na całym świecie Dzień Czekolady nie jest jeszcze popularnym świętem, ale na pewno jednym z najsłodszych. Ta słodycz ma ciekawą historię i jest stosunkowo „młoda”, bo znana dopiero od ponad 200 lat. Co prawda, napój z ziaren kakaowca znany był już Majom i Aztekom, ale do Europy przywiózł je dopiero Krzysztof Kolumb. I musiało minąć kilka stuleci, zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady.
Od tego czasu przysmak ewoluował wręcz niewyobrażalnie. Można kupić go w niezliczonej formie pełnych tabliczek, czekolady nadziewanej, czekoladowych cukierków, czekoladek i w formie przeznaczonej do picia. Znawcy czekolady szukają jednak nie tylko nowych smaków, ale przede wszystkim miejsc, gdzie korzysta się z najlepszych składników i unika doprawiania sztucznymi dodatkami. – Pięć lat temu, gdy otwieraliśmy sieć lokali Choice, byliśmy jedną z pierwszych manufaktur i dla ludzi było szokiem nie tylko to, że nasze wyroby robimy ręcznie, ale że są w nich same naturalne składniki – mówi Marta Załęska, dyrektor zarządzająca w MJM Group, który jest właścicielem marki Choice.
Pomysł na Choice’a zrodził się właśnie z rozeznania rynku gastronomicznego, na którym zwykły klient praktycznie nie miał dostępu do wyrobów o tak wysokiej jakości. W Choice można kupić zarówno pralinki, jak i gianduję, czyli czekoladę w tabliczkach. Codziennie w lokalach schodzi po kilkanaście kilogramów słodyczy. Co ciekawe, nie stronią od niej także ludzie dbający o dietę. – Czekolada to źródło świetnie przyswajalnego magnezu, żelaza i potasu, a także witaminy A, D, E i z grupy B. Oczywiście najbardziej wartościowa jest gorzka lub deserowa, ze względu na najwyższą zawartość miazgi kakaowej – mówi Patryk Szydziak, trener osobisty. – Nieraz jest niezastąpiona podczas dużego wysiłku i chroni przed omdleniem czy zasłabnięciem, bo szybko dostarcza organizmowi glukozy.
Każdy wielbiciel czekolady wie również, jak bardzo poprawia ona nastrój. Nie jest to tylko złudzenie. – Zjedzenie czekolady powoduje, że w mózgu podnosi się poziom serotoniny i endorfin. A to m.in. poprawia nastrój i potęguje odczuwanie przyjemności. Ale dzieje się tak tylko, jeśli sięgamy po nią sporadycznie. Przy częstym jedzeniu czekolady niestety tak to nie działa – dodaje trener.
Z okazji Dnia Czekolady w lokalach sieci Choice 12 kwietnia pralinki będą aż o 20% tańsze.
źródło: Biuro prasowe
Załącznik: